Zoeken naar:

24 september 2018, Nijkerkernauw, Hier doen we het voor!
Een mooie bijdrage kunnen leveren om een familie uit onzekerheid te kunnen halen. Dit samen met 2 gespecialiseerde instructeurs van brandweer Nijkerk.

Samen met de politie is het lichaam geborgen.

Wij wensen de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Een bijzonder mooi resultaat van de kennisdeling die er vanuit Charon en Dieperzicht is gedaan. In het voorjaar hebben we een try-out gedaan voor de vernieuwde Sonar-basis opleiding. Hiervoor hebben we oa 2 instructeurs uitgenodigd van brandweer Nijkerk.
In deze opleiding hebben we laten zien wat je kunt met sonar. Dit variërend van geavanceerde sidescan sonar, maar ook met een eenvoudige fishfinder.

Afgelopen zaterdag zijn de mannen tijdens een oefening zijdelings in aanraking gekomen met een zoekactie op het Nijkerkernauw. De brandweerboot van Nijkerk wordt binnenkort vervangen, maar op de huidige boot van de brandweer zit nog een “good old” fishfinder.

Hiermee hebben de mannen een object waargenomen. Na ‘s-avonds overleg te hebben gehad over de beelden, kon het niet anders zijn dan een slachtoffer. Zondag op het water is dit ook bevestigd en is het slachtoffer aangetroffen.

Begin volgend jaar krijgt de brandweer haar nieuwe boot met professionele Garmin apparatuur. Met de skills die nog verder uitgebouwd gaan worden. Kan dit alleen maar gaan leiden tot meer successen.

1 september 2018, Goes Zeeland
Reddings Organisatie Zeeland heeft begin dit jaar het waterzoeken bij de hand genomen.
Vanuit Charon-Nederland faciliteren we hierbij in het kader van kennisdelen op gebied van sonar.
Aan de hand van het lesprogramma van Sonar Level 1/Sonar Basis is er vandaag een theorie training gegeven om bewustwording omtrent het gebruik van sonar. Hierbij is nog niet ingegaan op het specifieke gebruik van bepaalde apparatuur. Het voornaamste doel was het werken aan bewustwording.
Binnenkort krijgt deze training een vervolg op het water.

Juni 2018, Kennisdeling
Vanaf het voorjaar zijn we gestart met een aantal kennissessies voor de Veiligheidsregio’s.
We zijn begonnen met brandweer korpsen uit de Veiligheidsregio’s:

  • Gelderland Midden
  • Gelderland Zuid
  • Limburg Zuid

Van deze korpsen verwachten we dat er zo’n 20 personen het Sonar Level 1 certificaat gaan halen.
In de loop van 2019 volgt dan het Sonar Level 2 certificaat.

Op het moment worden de sonartrainingen herzien. De levels worden aangepast, waarbij de praktijk een grotere rol gaat spelen.

19 maart 2018, Amersfoort, Goed voorbeeld doet goed volgen
In 2014 hebben we de ROVER ontwikkeld. We waren hier mee één van de pioniers in de markt. Alleen hebben we deze de verkeerde naam gegeven. We hadden deze waterdrone moeten noemen. Dit had beter gepast in de volksmond.

De ROVER (waterdrone) krijgt in de loop van dit jaar een nieuw en ruimer jasje. Dit om ook in ruimer water ingezet te kunnen worden, maar ook om meer meetapparatuur te kunnen plaatsen.

12 maart 2018, Amersfoort, Onderzoek detectie slachtoffers onderwater
Vanuit Dieperzicht zijn we jaren geleden begonnen met het onderzoeken hoe we vanuit de sonarinformatie meer detail konden halen om een slachtoffer te herkennen. Dit op basis van verwachtingen wat voor reflecties een slachtoffer in de tijd zou teruggeven. Evenals de trainingen valt dit buiten onze core-business. Niettemin vinden we het jammer als het onderzoek en de resultaten verloren zouden gaan. Charon-Nederland pakt dit verder op.

logo_brandweer_zwarte-zwarte_letters_custom_425

24 februari 2018, Amersfoort, Theorie training Sonar Level 1
Vandaag mochten we 4 mensen ontvangen uit veiligheidsregio Gelderland midden. Aangevuld met 2 duikers, hebben we een mooie bewustwordingsmiddag gehad waarbij de het gebruik van sonar meer is gaan leven. Daarnaast ook de verklaring gevonden waarom je niet altijd op het beeld krijgt wat je zou verwachten.

Deze training krijgt een vervolg op het water. Hierbij wordt de theorie aan de praktijk gekoppeld.

Aankomende evenementen